Medlem: Problem med SPAM-profiler på Boktipset i flera år

Sedan Boktugg avslöjade misstankarna om fejkade profiler på Boktipset.se har flera medlemmar påpekat att problemet funnits i flera år.
– Tyvärr har det blivit värre och det verkar inte som om ägarna (Bonniers) bryr sig om Boktipset längre. Fler och fler flyttar till Goodreads och andra sajter, säger en medlem.

Boktipset.se startades med stora planer 2009 och har sedan dess växt stadigt. Det började som ett bokcommunity för alla som älskar böcker. Många medlemmar har älskat sajten, som dock hela tiden fått kritik för kopplingen till Bonniers och Adlibris.

– Jag gillar sajten, det är kul att kunna betygsätta böcker man läst och diskutera med andra. Jag får bra tips på nya böcker genom att jämföra med andra som tycker ungefär som jag om en viss bok, säger en medlem till Boktugg.

Numera är sajten hårdare knuten till nätbokhandeln Adlibris och de betyg som sätts på Boktipset.se används också på Adlibris som köpråd. Adlibris visar dock inga topplistor baserade på betygen utan går i sina topplistor på faktisk försäljning.

När Boktugg gick ut med uppgifterna om misstänkta fejkprofiler som satte höga betyg på vissa utvalda titlar och sedan spred låga betyg över mängder av andra böcker så påpekade flera medlemmar på Boktipset att det här inte var något nytt.

– Nej, problemet har funnits i flera år. När det dykt upp konstiga betyg, kommentarer och SPAM-medlemmar har vi riktiga medlemmar meddelat admin och sen har de raderats. Men det känns som om det ökat på senare år, kanske för att författare och förlag ser att de kan påverka betygen på Adlibris?

Boktipset-forum-spam-konversation
En konversation ur ett forum på Boktipset där medlemmar frågar om SPAM-medlemmar redan 2014 och att det därefter verkar vara ett återkommande problem.

Det finns också en växande kritik från medlemmar som menar att Boktipset förfallit det senaste året och att många nu börjat tröttna.

– Boktipset ser likadan ut nu som när den startade i stort sett. Men jag märker att fler lämnar sajten nu och flyttar till Goodreads eller Facebook-grupper. De tröttnar på SPAM-medlemmar och andra tekniska problem. Det vore synd om sidan försvann, men de (Bonniers) behöver göra något nu, säger en annan medlem.

Boktugg har sökt ansvarig på Adlibris/Boktipset för en kommentar och hoppas kunna återkomma med detta inom kort.

Daniel Åberg skriver om problemet och är inne på samma sak som medlemmarna. Även Bokhuset har skrivit om det, till och med några dagar före oss andra.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL