Manusboken till Harry Potter och Det fördömda barnet del ett och två ges ut i Sverige av Rabén & Sjögren

J K Rowling har sagt att den sista boken redan skrivits. Men nu ljusnar himlen för Harry Potterfansen: Den åttonde berättelsen om trollkarlen är på gång. I oktober 2016 kan svenska trollkarlsfantaster kasta sig över en manusversion som kommer ges ut av Rabén & Sjögren.

Det är repetitionsutgåvan av manuset till Harry Potter och Det fördömda barnet del ett och två som släpps till hösten. Originalhistorien är skriven av JK Rowlings, Jack Thorne och John Tiffany och kommer att sättas upp som pjäs i London under sommaren. Detta meddelar Rabén & Sjögren i ett pressmeddelande.

Cecilia Knutsson är Rabén & Sjögrens förläggare av boken. Hon är stolt och glad över den kommande utgivningen.

– Även om JK Rowling tidigare sagt att det inte blir fler böcker har det länge legat i luften att hon höll på med en fortsättning på något sätt. Vi är många som väntat i flera år så det här är jätteroligt, säger Cecilia.

Repetitionsutgåvan är ännu inte släppts i vare sig USA eller England, först 31 juli i år kommer den ut där. Cecilia har därför inte kunnat läsa en rad ur boken än, men hon tror inte att intresset för den kommer påverkas av att den är i manusform.

– Rent tekniskt är det ju ett annat sätt att läsa ett manus än en vanlig bok, men är man nyfiken på historien tror jag inte formen spelar någon roll. Tvärtom kan det bli en bredare bok.

Vilka åldrar kommer den att rikta sig till?

– Många av de som läste Harry Potter när de första böckerna kom på slutet av 90- talet var då barn eller tonåringar. Idag är de vuxna men vill fortfarande läsa vidare. Och trots att huvudpersonen numera själv är vuxen har han i sin tur hunnit få barn som det handlar om. Så antagligen kommer den att rikta sig till tonåringar och uppåt.

Pjäsen har världspremiär 31 juli 2016 i Londons West End och handlingen beskrivs kort i pressmeddelandet:

“Det har alltid varit svårt att vara Harry Potter, och det är inte mycket enklare nu när han är en överarbetad anställd på Trolldomsministeriet, make och pappa till tre skolbarn.
Medan Harry brottas med ett förflutet som ständigt gör sig påmint, måste hans son Albus slåss mot ett arv han aldrig velat ta del av. Det förflutna och nutiden smälter samman på ett olycksbådande sätt och både far och son blir medvetna om den obekväma sanningen: Ibland kommer mörkret från platser man inte väntat sig.”

Repetitionsutgåvan är en version av pjäsmanuskriptet som det ser ut i ett tidigt skede av produktionen. Eftersom det senare kommer att revideras och skrivas om kommer utgåvan i oktober endast ske i en begränsad upplaga meddelar Rabén & Sjögren.

Själv tror Cecilia Knutsson att handlingen kommer att ta avstamp där den sista filmen – Harry Potter och Dödsrelikerna del 2 – slutade:

– Har man sett sista filmen vet man att den slutar med en epilog där Harry är gift med Ginny Weasley och att de har tre barn tillsammans. Jag vet inte säkert, men jag tror att det är där den åttonde berättelsen börjar, säger hon.

Harry Potter och Det fördömda barnet del ett och två är den första berättelsen om Harry Potter som sätts upp på en teater.

Foto & copyright: Mary McCartney 2015

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL