Yttrandefriheten och läsningens glädje hyllas på Världsbokdagen

Foto: skynesher, iStockphoto
Little boy storytelling to his brother and sister at home.

Världsbokdagen fyller 21 år. Inspirerade av den katalanska traditionen att ge en bok till någon man tycker om och får en ros tillbaka gjorde UNESCO 1995 den 23:e april till Världsbokens.

Symboliken är stark, det är den stora betydelsen av böcker och läsande som ska spridas. Men det är också en markör att man står upp för yttrande- och tryckfrihet.

På flera platser i Sverige bidrar bibliotek och bokkommers till att lyfta fram UNESCOS idé. Bokkedjor inleder Världsbokveckan denna dag och delar ut gratis böcker till barn, har boksigneringar i butik och skänker en slant för varje såld barn- och ungdomsbok till Världsbokfonden. Bibliotek runt om uppmärksammar Världsboken med allt från författarträffar till att bjuda på förseningsavgiften.

Enligt UNESCO ska det vara en glad dag för att främja läsning och fira alla som på något sätt arbetar med böcker: författare, förläggare, media, skola och bibliotekarier. Men det finns också ett djupare syfte – boken som medel i bekämpningen av fattigdom, förståelse för varandra och byggandet av fredliga relationer världen över.

Foto: skynesher, iStockphot

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL