Anna Karolinas debutroman Stöld av babian i tyskt pilotprojekt

Köp en bok – få två format. Det är Papegos devis i Tyskland där e-bokens lättillgänglighet ska öka försäljningen av tryckta böcker. Bland de valbara titlarna finns Anna Karolinas Stöld av babian.

Papego bygger på någon form av win-winidé: Om du köper en bok med Papegos logga på omslaget får du inte bara den fysiska boken i handen utan även möjlighet att ladda ner samma bok som e-bok i Papegoappen. Då kan du fortsätta läsa precis när som helst även om boken är kvar hemma – förutsatt att du har en telefon eller surfplatta tillgänglig vill säga. Genom att ange vilken sida du senast lämnade laddar appen hem maximalt 25% av boken åt gången och du kan fortsätta där du slutade.

Anna Karolina, författaren till böckerna om polisen Amanda arbetar just nu med sin tredje bok i serien. Hon blev inbjuden till att delta i Papegoprojektet av sitt tyska förlag Berlin Verlag och hoppade på tåget.

– Det ska bli intressant att se hur det hela utvecklar sig, säger Anna Karolina när vi talas vid över telefon. Jag hoppas att det generellt ska generera en ökad försäljning av pappersböcker när man kan köpa boken i flera format utan att betala för mer än ett. Jag har dock inga direkta förväntningar på att just min bok kommer att sälja mer. Det är lite mer som ett experiment.

Med tredje boken i full gång tog Anna Karolina nyligen ett nytt kliv i livet och sa upp sig från sin tjänst som polis – det yrke som dominerar inspirationen till hennes romaner och karaktärer.

– Jag kände att jag att jag kommit till ett vägskäl där jag fick välja vad jag skulle satsa på nu – polis eller författare, berättar hon. Det blev helt enkelt för stressigt att att hålla fullt fokus på båda samtidigt.

Finner du din skrivarlust i de stora händelserna eller små sakerna?

– Det är absolut i de små detaljerna från polisyrket jag hittar inspirationen. Jag vill skriva som det går till på riktigt, bakom kulisserna. Det är inga riktiga case i mina böcker, men många saker har ändå hänt. Hade jag inte varit polis hade jag aldrig kommit på tanken att skriva kriminalare. Visst hade jag kunnat researcha men det är ändå svårt att veta det som stämmer överens med verkligheten exakt om man inte känner till precis hur det är.

Sina huvudkaraktärer har Anna Karolina skapat med en medvetenhet kring det komplexa i att vara människa. Rollfigurerna ska spegla ett stort spektra av mänskliga drag och beteenden – läsaren får gärna ha känslan av att både gilla och ogilla dem på samma gång. En del av persontwisten i historien består av en regelbrytande polis som är tillsammans med en skurk som trots sin brottsliga bana ändå är en person Anna Karolina gärna ser att man hyser sympati för. När jag frågar vilken relation hon själv har till huvudpersonen Amanda svarar Anna Karolina:

– Amanda har sin egen agenda när hon utreder brott och det innebär att hon inte alltid är lojal mot polismyndigheten. Jag önskar att jag vore lite mer som henne – en person som tar ut svängarna och inte alltid följer spelets regler. Fast om hon fanns på riktigt är hon ingen kollega man skulle vilja jobba med, tillägger hon skrattande.

Först om ett år utvärderas hur väl Papegos idé fungerar på marknaden. Under tiden ska användningen av appen bevakas, idag vet ingen hur väl det kommer slå ut. Personligen siar Anna Karolina vare sig åt ena eller andra hållet:

– Jag vet inte själv hur stort behovet är. Men jag tror att folk börjar läsa mer och mer e-böcker och detta är enda stället jag hört talas om där man erbjuder två format på detta sättet. Och det är bra. Ibland kan man inte släpa med sig en inbunden bok och då är det en klar fördel att bara kunna fortsätta läsa i telefonen var man än befinner sig.

Anna Karolinas tredje bok “Förlorat ansikte” utkommer i september i år.

Foto: Lars Jansson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL