Hollywoodproducent får filmrättigheterna till Jenny Rognebys debutroman

Jenny Rogneby Foto: Mikael Eriksson

Han har producerat filmer med Johnny Depp och Brad Pitt i huvudrollerna och härom året Oscarsbelönades han för Birdman i kategorin Bästa film. Nu blir John Lesher huvudproducent för ett nytt projekt när filmrättigheterna till Leona – tärningen är kastad av Jenny Rogneby har sålts.

Det är rättigheterna till den första av böckerna i Rognebys tilltänkta serie om brottsutredaren Leona Lindberg som köpts upp av två produktionsbolag: tyska DCM och Le Grisbi Productions som har sin bas i Los Angeles. Boken kom 2014 och var en succé redan innan den lämnat tryckeriet, såld till 10 förlag före utgivningsdatum. Även John Lesher hade tidigt intresse för storyn:

– Vi fick kontakt med John innan boken ens kommit ut, och han har hela tiden visat stort engagemang för min historia om Leona, därför var det självklart för mig att samarbeta med honom och DCM för att förvandla Leona från bok till film, säger Jenny Rogneby. Med hans track record och de idéer som de presenterar för projektet känner jag en enorm glädje att lägga boken i deras kreativa händer!

Historiens huvudkaraktär Leona är en normbrytande person som går sin egen väg. När hon inte lever upp till de förväntningar omgivningarna har på henne som kvinna, polis och mamma skapas yttre och inre konflikter. Något som Jenny Rogneby själv beskriver som det hon finner intressant att skildra i böckerna.

Den 28 april kommer uppföljaren till debuten, den boken har titel Leona – alla medel tillåtna, vars handling beskrivs så här av förlaget: ”En man spränger sig själv utanför Riksdagshuset i Stockholm, men överlever. Agerade han ensam eller är fler dåd att vänta? Utredare Leona Lindberg sätts att förhöra honom. Men Leona, som nätt och jämnt klarat sig genom en rad hårda prövningar efter händelserna i förra boken är minst sagt distraherad. Hennes fokus ligger av förklarliga skäl på annat håll, familjen är splittrad, hon är utsatt för hot och i stort behov av likvida medel – fort. Tur då att hon har sin förmåga att som ingen annan tänka utanför boxen. Med en fot på var sida om lagen drar hon i gång en alldeles speciell verksamhet, där storslagna projekt ska genomföras. Och ju högre risker, desto större vinst i potten. Men tiden är knapp och hon pressas snart från alla håll och kanter.”

Med sina erfarenheter som kriminolog, en socionomexamen, diverse kurser i juridik och konflikthantering men även som artist har Jenny Rogneby många källor att hämta inspiration och kunskap åt historierna ur. Ett brett register som nu även tycks ha fallit Hollywood på läppen.

Bilden: Jenny Rogneby, Foto: Mikael Eriksson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL