Bruce Springsteen får över 10 miljoner dollar i förskott för sin självbiografi

I juni kommer Bruce Springsteen till Ullevi. Lagom till Bokmässan kommer hans självbiografi ut. Enligt uppgift har The Boss fått över 10 miljoner dollar i förskott av sitt amerikanska förlag.

Det har skrivits flera böcker om Springsteens sagolika karriär av otaliga musikskribenter, men när han nu fyllt 66 år är det dags för honom att själv berätta historien. Självbiografin har fått titeln Born to run och släpps den 27 september över hela världen.

Enligt amerikanska Page Six har Springsteen fått ett förskott på mer än 10 miljoner dollar av det amerikanska förlaget Simon & Schuster som själva ger ut boken i USA, Canada, Storbritannien och Indien. Dessutom är rättigheterna sålda till ytterligare minst nio länder – däribland Sverige.

Att det blir en svensk utgåva är självklart med tanke på att Sverige troligen är det land i världen som har flest Springsteenfans per tusen invånare. Släppet ligger dessutom strax efter Bokmässan (22-25 september) men det är knappast troligt att Springsteen själv kommer till Sverige varken då eller direkt efter släppet. Däremot bekträftades igår att han kommer till Göteborg och Ullevi för en konsert den 25 juni som en del av The River-turnén.

De svenska rättigheterna köptes av Natur & Kultur där förlagschefen Richard Herold själv berättade i den amerikanska pressreleasen om sitt förhållande till Bruce Springsteen:

– Den första LP-skivan jag köpte för egna pengar var Born in the USA. Jag var 12 år gammal 1984 och Bruce Springsteen var allt jag, en inte-så-cool snart-tonåring som växte upp i en förort till Stockholm, ville vara. Efter att jag läst Born to Run förstår jag att, på vissa sätt, redan då, var jag mer lik honom än jag någonsin kunde föreställa mig. Jag tror att det är en av vackraste insikterna av att läsa Bruce Springsteens personliga bok, och det är vad som gör den verkligt unik.

– Självklart är Born to run historien om mannen som skulle bli The Boss, en av de mest inflytelserika artisterna under 1900-talet och bortom det. men det är lika mycket historien om en mans kamp för att bli sig själv, för bättre eller sämre, och vad som krävdes för att ta sig dit.

Varken för Natur & Kultur eller Simon & Schuster är det någon chansning, trots höga förskott, att ge ut en självbiografi av Bruce Springsteen som har en många lojala fans. På måndag kommer han sannolikt att sälja 55 000 biljetter på en timme. Det känns inte osannolikt att han kommer att sälja minst lika många böcker i höst.

Pressrelease från Natur & Kultur (och andra förlag) på engelska >>

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL