Penguin Random House säljer egenutgivningsföretaget Author Solutions

Penguin Random House meddelar att de gjort sig av med sin verksamhet inom självpublicering, genom att sälja Author Solutions till riskkapitalbolaget Najafi Companies.

Author Solutions Inc. erbjuder självpubliceringstjänster genom flera dotterbolag. Det startades 2007 och har sedan dess växt genom sammanslagningar och uppköp. 2012 köptes företagsgruppen av Pearson, och hamnade under Penguin Random House 2013 när Penguin Group och Random House slogs samman. Sedan starten har Author Solutions hjälpt över 200 000 författare att publicera sina böcker, men även haft en del motgångar.

Företaget har följts av dålig publicitet, inte minst efter att flera författare anmälde dem för bedrägeri 2013. Åtalet lades dock ner under 2015. Author Solutions har även anklagats för att vara omoderna och dyra, och i takt med att andra alternativ för självpublicering växt fram har Author Solutions marknadsandelar krympt.

Självpubliceringsverksamhet i anslutning till etablerade förlag inom allmänutgivning är dock inte slut som företeelse. Author Solutions har fortfarande samarbeten med förlag som Simon & Schuester och HarperCollins. Den nya ägaren, Najafi Companies, har även tidigare haft intressen på bokmarknaden, och vill nu satsa på att expandera Author Solutions internationellt. Kritiker menar dock att företagsgruppen har för mycket tidigare problem i bagaget för att kunna bli framgångsrik igen.

Även i Sverige satsas det på egenutgivningsföretag: Bonnierförlagen lanserade i september 2015 betaversionen av sin digitala självpubliceringstjänst Type & Tell, där både erfarna författare och debutanter ska kunna ge ut de verk som inte ryms inom den traditionella utgivningens ramar. Via den tjänsten har det hittills bara getts ut 15 titlar (det är så många träffar man får på Adlibris vid sökning på förlagsnamnet). Det är en bra bit kvar till de hundratusentals som Author Solutions skryter med.

Källor:

”Penguin Random House Sells Author Solutions”, Self-Publishing Review,

“Author Solutions Sold to Private Equity Firm”, Publishers Weekly

Text: Julia Nilsson

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL