Henning Mankell förlorade kampen mot cancern

Författaren och dramatikern Henning Mankell är död, meddelar Leopard förlag på sin hemsida. Han avled stilla i natt i Göteborg i sviterna av sin sjukdom. Mankell blev 67 år gammal.

Henning Mankell var en av Sveriges internationellt mest läste författare. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till fler än 40 språk.

Mest känd är han han förmodligen för böckerna om kriminalkommissarie Kurt Wallander, som även filmatiserats både i Sverige och utomlands. 2001 startade han tillsammans med Dan Israel förlaget Leopard, som gett ut hans böcker.

Nyligen medverkade Mankell i en stor intervju för GP, där han bland annat berättade om hur han tvingades välja bort sin medverkan på årets bokmässa till följd för den aggressiva cancern.

– Jag kanske fungerar två timmar om dagen. Då är det de timmarna jag ska använda till att skriva, säger författaren Henning Mankell i intervjun.

Vidare i intervjun hos GP berättar han också om sitt sätt att förhålla sig till sjukdomen och det oundvikliga slutet.

– I den västerländska kulturen har vi en tendens att placera döden utanför livet, medan man i Afrika fortfarande ser döden som den enda självklara delen av livet. I Sverige är döden numera någon annanstans, på sjukhus eller på begravningsbyråer. Människor kan leva ett helt liv utan att se en död människa annat än på tv. Jag vet inte om det är så bra. Bara för någon generation eller två sedan var det annorlunda även här.

– Dagens distanserade förhållande till döden är ett stort problem i vår kultur. Hur ska man få unga människor att respektera livet om döden bara finns på tv?

– Jag redde ut mitt förhållande till döden under alla mina år i Afrika. Det gör mig stark. Jag vet ju att förr eller senare så kommer den här sjukdomen att ta kål på mig, men det kan dröja tio år. Eller fem år. Det kan också dröja min tid ut.

Så lät det för bara en kort tid sedan från Henning Mankell. I natt förlorade han dessvärre kampen mot den aggressiva cancern.

Mer om intervjun finns att läsa här:
’http://www.gp.se/kulturnoje/1.2845411-henning-mankell-i-stor-gp-intervju

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL