Författarbloggen: Om detta må vi berätta. Om och om och om igen

Nej. VI får inte sluta berätta om det här. Tyvärr verkar det aldrig bli någon förbättring och just nu är den brinnande flyktingkrisen en stark påminnelse om just det.

Jag är inte bara författare, jag är lärare också. Just nu får mina nior i engelska arbeta med både andra världskriget och flyktingkatastrofen. Vi har sett filmen (som också finns som bok) Pojken i randig pyjamas. Eleverna har fått diskutera och fundera runt filmen men idag byggde jag på det hela med att knyta an till det fruktansvärda som pågår just nu. Mina elever fick läsa den här texten från Facebook och skriva ner tankar om den. I morgon ska de diskutera vidare. Jag kommer att bygga på det här arbetet med rollspel, intervjuer och skrivuppgifter och en del inspiration har jag tagit från det här grymma materialet. Det är en lärarhandledning till boken Om det var krig i Norden som på ett väldigt intressant och gripande sätt vänder på det hela. Om det var vi som flydde…

 

Om-det-var-krig-i-Norden-213x300

 

Föreställ dig att det är krig – inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land – utan här i Europa, i Sverige, hos oss. Med Om det var krig i Norden bjuder Janne Teller in läsaren till ett tankeexperiment. Genom att vända på perspektiven får hon oss att förstå vad det innebär att vara flykting.

Om det var krig i Norden är en liten bok, utformad som ett pass. Författaren försätter läsaren i flyktingens position och väcker frågor om tolerans och medmänsklighet.

 

Det finns hur mycket som helst inom litteraturen som man kan ta till hjälp i det här värdegrundsarbetet. Glansholms bokhandel tipsar om 100 antirasistiska böcker. Heja!

Själv drömmer jag att en dag få göra ett stort tematiskt arbete över flera ämnesgränser kring Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit. Allt man skulle kunna få in. Pedagogen i mig gnuggar händerna av förtjusning …

Ett annat tips, lärare eller ej. DN har utkommit med en specialtidning (pdf) om allas lika värde. Ladda ner, läs och diskutera med dina barn. Om detta må ni berätta…

 

 

Pernilla Alm debuterade 2012 med romanen Alltid du och satte 2014 fart på läxdebatten med boken Läxfritt – för en likvärdig skola. Pernilla utkommer 31 augusti 2015 med romanen Utan dig. Bloggar på pernillaalm.se och läxfritt.se. Pernilla arbetar till vardags som lärare på högstadiet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

 

retired3@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL