Möt aktuella Helsingborgsförfattaren Caroline Säfstrand

Caroline debuterade förra året med romanen Om du bara visste, en bok som togs emot mer än väl bland läsare och recensenter. Nu släpper hon sin andra bok, Tiden läker inga sår.

2014 var året då Caroline Säfstrand släppte sin debutroman Om du bara visste på Massolit förlag, men storyn bakom hennes bok hade hon levt med i mer än tio år innan.

– När jag var höggravid med första barnet började två kvinnor dyka upp i tankarna under hundpromenaderna. Det var en kvinna i min egen ålder och en äldre dam. Båda delade med sig av ljusa och mörka pusselbitar från livet. En bit i taget. Först trodde jag att denna släng av extra fantasi var en udda graviditetsnyck – men den försvann inte när sonen var född. Tvärtom. Istället lades nu den ena pusselbiten ihop med den andra och plötsligt kunde jag skymta ett mönster. Men det dröjde ytterligare många år innan jag faktiskt förstod att detta skulle kunna bli ett bokmanus och satte mig ner för att skriva. Hade det inte varit för alla skrivbloggar jag då börjat följa så vet jag faktiskt inte om jag någonsin kommit på tanken!

Carolines resa i förlagsvärlden skiljer sig kanske också från många andra då hon på något sätt fått uppleva både ett litet och ett stort förlag, på en och samma gång. När hon blev antagen med sitt manus hos Massolit var de nämligen fortfarande ett ganska litet förlag men mitt uppe i redigeringsfasen med manuset till Om du bara visste köpte de upp Forma books och blev i och med detta då ett betydligt större förlag. Men det har bara varit positivt, enligt Caroline, som kände att hon fick stor hjälp av så många kompetenta människor som lyfte hennes manus mer än hon kunnat drömma om. Samtidigt känner hon att hon fått vara med hela vägen och tycka till om allt från omslag till baksidetext.

Nu är Caroline aktuell med sin andra bok, Tiden läker inga sår, även den kommer ut hos Massolit och releasen går av stapeln hos Killbergs i Carolines hemort Helsingborg i nästa vecka. Fredagen den 4 september bjuder de in till releaseparty vilket är en ny upplevelse för Caroline då hon inte hade någon formell release när den första boken skulle släppas.

– När den första boken kom ut hade jag en lite mindre tjejrelease i en hyrd lokal. Det var hur mysigt som helst – jag glömmer aldrig den kvällen! Denna gång har jag min release på Killbergs bokhandel i Helsingborg. Jag blev så glad när de ville ställa upp! Än så länge har jag inte hunnit planera så mycket (men det borde jag nog!). Men min tanke är att det blir lite bubbel, godsaker, bokprat och kanske någon liten överraskning.

Om vi återgår till Carolines första bok, Om du bara visste, så har den faktiskt varit en av de få debutantböcker som lyckats ta sig ur mängden och klivit upp på listorna både hos Adlibris och Bokus. Detta är förmodligen något som de flesta författare drömmer om och känslan måste vara underbar, särskilt som debutant.

– Ja, just nu ligger den 4:a på Bokus där den legat bra nästan hela sommaren. Adlibris har gått lite upp och ner. Det var när boken hamnade på de listorna som det verkligen började hända något. Dels i försäljning och dels i de sociala flödena där den ofta dyker upp tillsammans med fina kommentarer. Många har också hört av sig och berättat om hur berörda de varit av boken och vad den har betytt för dem. Det gör mig alldeles rörd, att människor verkligen tar sig tid att berätta!

FAKTA
Bor: Helsingborg
Tidigare utgivningar: Om du bara visste
Aktuell med: Tiden läker inga sår
Läser helst: Romaner med flera skikt, nerv och lite svärta
Favoritförfattare: Just nu är det Linda Olsson, Elin Olofsson och Kate Morton
Boktips: Emylia Halls ”Sommarboken”. En sådan där bok som jag bara plockade av farten trots att jag inte tyckte om vare sig framsida eller titel. Och så var den helt underbar!
Motto: If you can dream it, you can do it!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL