Norstedts – ett förlag med gamla anor

Norstedtshuset. Foto: Holger Ellgaard

Med snart 200 år på nacken och en bred utgivning har Norstedts, med sin långa och gedigna utgivning, fullt upp.

Att Norstedts tillhör förlagsjättarna och har funnits ända sedan 1823 är förmodligen de flesta på det klara med. Åtminstone de som är relativt insatta i bokbranschen. Men hur förlaget tog sin början på 1800-talet är en intressant historia.

– Förlaget var från början ett tryckeri, som tryckte Almanackor (det sk Almanacksprivilegiet) samt juridisk utgivning, bl a Svea Rikes Lag. D v s statliga tryck. Men redan 1829 började man ge ut Erik Gustaf Geijers samlade skrifter. Den skönlitterära utgivningen började växa till sig från 1920-talet och framåt, berättar förlagschefen Eva Gedin.

Norstedts släpper uppåt 150 nya titlar varje år och varvar dessa med skönlitteratur och illustrerade fackböcker. Nyligen släpptes den omtalade nya boken av E L James – Fifty Shades of Grey, en bok många väntade på och som snabbt skyltades med i de allra flesta bokhandlar runt om i landet. De tidigare böckerna i succétrilogin har sålt i över 1 miljon exemplar, enbart i Sverige.

Utöver E L James har Norstedts ännu en stor världsnyhet på gång, nämligen David Lagercrantz fristående fortsättning i Milleniumserien. Den hyllade serien har varit otroligt omtalad och har höga förväntningar att leva upp till, vilket ska bli spännande att följa.

Som ett stort och etablerat förlag hänger Norstedts med i svängarna, och inför framtiden och det nya medielandskapet ser de till att hålla sig uppdaterade och planera utifrån marknaden.

– Vi har en gemensam kommunikationsavdelning inom förlagsgruppen som jobbar med det. Nyligen omorganiserade vi vår ”gamla” marknads och pr-avdelning till en kommunikationsavdelning för att anpassa våra arbetssätt och format till det nya medielandskapet där också sociala medier är en viktig kanal för oss, säger Eva Gedin.

Deras framtidsplaner går ut på att bibehålla en lika stark och bred utgivning som de alltid haft, trots en vikande bokmarknad. Men de har som sagt ett brett sortiment och lätt för att fylla läsarnas behov med allt ifrån diktsamlingar, romaner, översatt litteratur, reportage, biografier, illustrerad fakta.

FAKTA
Grundades: 1823
Ort: Stockholm
Aktuell utgivning: E L James bok Grey – femtio nyanser av honom enligt Christian
Kommande utgivning: Det som inte dödar oss – Millennium 4 – David Lagercrantz
Vilken bok vill du rekommendera från ert förlag: David Lagercrantz fristående fortsättning i Milleniumserien. Eller en av årets debutanter Stina Stoor. För att bara nämna två titlar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL