Psykisk ohälsa – ett mörkt ämne som berör

Pebbles Karlsson Ambrose är författaren som lyfter fram det viktiga ämnet psykisk ohälsa. Ett ämne som många gärna blundar för och vänder ryggen åt.

Pebbles har själv lidit av psykisk ohälsa och 2012 var hennes självbiografi Jag vet inte var psykoser kommer ifrån – om att insjukna i och leva med en psykossjukdom redo för utgivning. Men det var inte alla som ville ta i ett så tungt ämne och flera förlag tackade därför nej till utgivning. Därför kände hon stor tacksamhet när hon slutligen hittade rätt förlag.

– Det är Ordberoende förlag som gett ut båda mina böcker om psykisk ohälsa, förläggaren Ewa Åkerlind har specialiserat sig på spännande levnadsöden under parollen ”Böcker som berör”. Hon har gett ut böcker som handlar om till exempel att förlora anhöriga i cancer eller om kvinnomisshandel. Det var svårt att hitta en modig förläggare till min biografi, några förlag tackade nej med orden ”det är för mycket, för deppigt och för svårt”. Men livet är tufft ibland och jag tycker att det är viktigt att prata om mörkret inom oss. Men ja, det kanske inte är lättsmält underhållning direkt, men det är inte alltid all litteratur måste vara det, eller hur?

Att det är tufft att skriva om ett så tungt ämne som psykisk ohälsa kan man utan tvekan föreställa sig, men att skriva om sig själv och belysa allt det man själv kämpar mot dagligen är starkt gjort. Pebbles är väldigt öppen med att berätta om sina känslor, även de jobbiga, och har även föreläst en hel del om ämnet på bibliotek, för Socialtjänsten och för psykiatrin.

Pebbles har sedan en tid tillbaka även bloggat på 1177 Vårdguiden med bloggen Vid vansinnets rand. Där delar hon med sig och berättar ur ett patientperspektiv, något som blivit väldigt populärt och idag har bloggaren inte mindre än 19 000 unika besökare. Lagom till bokmässan i år ska denna ”blok”, alltså bloggen i bokformat, komma ut. I september ger Ordberoende förlag ut boken som kommer att ha samma namn som bloggen.

– När man skriver om sig själv, som en läkande process, kan det ibland vara jobbigt att gå igenom svåra händelser i sitt liv. Jag tar pauser och vilar. Men det som gör ont då, gör mindre ont sedan, är min filosofi. Det var en annorlunda upplevelse att skriva boken, det är en plats för omständiga tankar och avancerade tankebyggen. På bloggen går allting fort, men det är väldigt bekräftande då man snabbt får reaktioner och kommentarer. Där är man närmare läsaren på något vis, det blir mer omedelbart. I övrigt så tycker jag om själva skrivandet och det som kommer efter publicering, själva redigeringsfasen däremot uppfattar jag mest som mycket krävande. Den fasen är väldigt kritisk för att det hela ska bli bra till slut och kräver ansträngning och koncentration och jag har svårt för det ibland, berättar Pebbles.

Å andra sidan har hennes böcker en väldigt tydlig målgrupp vilket hon anser väldigt positivt för försäljningen. Målgruppen är oftast de som själva är sjuka, anhöriga eller personal inom vård och omsorg och dessa är för det mesta väldigt insatta i vad som kommer ut i genren. Fast många som lever med psykisk ohälsa nära inpå är ofta i en sorts bubbla och använder gärna internet och sökmotorer och där gör 1177 Vårdguiden ett väldigt bra och fint arbete, tycker Pebbles.

Trots allt mörkt och tungt i Pebbles närhet så ser hon ändå ljust på framtiden.

– Jag skriver på i långsam snigeltakt. Men just nu ser jag fram emot boksläppet och bokmässan i Göteborg i september och är såklart nervös inför hur boken kommer att tas emot.

FAKTA
Namn: Pebbles Karlsson Ambrose
Aktuell med: Pappersversionen av bloggen Vid vansinnets rand
Tidigare utgivningar: Bergsstjärnan (2010)
Tips till alla som drömmer om författarskapet: Skriv! Inget blir gjort av att man går runt och drömmer. Logga in på datorn och banka in alla bokstäver i den ordning du vill ha dem!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL