Anna Hansson lever äntligen sin dröm

Efter att ha varit tjänstledig nästan på heltid de senaste två åren tog Anna Hansson äntligen mod till sig och sa upp sig helt från sitt gamla jobb. Nu lever hon som författare på heltid!

Anna Hansson är barnboksförfattare som har runt trettio böcker bakom sig vid det här laget och flera kommande på gång. I våras blev drömmen om att leva på sitt skrivande äntligen sann för Anna när hon tog steget och sa upp sig från sitt lärarjobb. Men trots alla böcker krävs det ändå andra inkomster för att få vardagen att rulla.

– Efter att ha varit tjänstledig på 85% för att skriva de senaste två åren, sa jag nu äntligen upp mig i mars, och i slutet av juni lämnade jag tillbaka dator och nycklar till gymnasieskolan jag jobbat på. Det var otroligt skönt, och det pirrar i magen bara jag tänker på att jag är min egen chef nu! Jag skulle inte kunna leva på bara det jag tjänar på böckerna (garantihonorar och royalty), men det tillsammans med skol- och biblioteksbesök, novellskrivande och skrivarkurser ser ut att fungera alldeles utmärkt.

Första boken, barnboken Dansfeber, utkom 2012 så allt har gått ganska snabbt i författarskapet för Anna Hansson. Sedan hennes första bok blev antagen har hon haft turen att få jobba med en hel del förlag, exempelvis Rabén & Sjögren, Nypon förlag och Epok. Med alla dessa böcker i bagaget var vi förstås tvungna att fråga henne vad hon är aktuell med nu.

– Till hösten kommer de tre första böckerna i en lättläst serie om Saga, som tillbringar sommarlovet på sin farbror Åkes cirkus. En av dem heter Saga och kamelen som rymde, och det var på grund av alla olika djur som kan bo på en cirkus som gjorde att jag valde just den miljön. Hur jag fick idén vet jag inte riktigt, men när jag fick den kommer jag ihåg väldigt väl. Det var när jag var ute och gick med min hund Dolly, som är en fransk bulldogg. Jag får de flesta av mina idéer när jag är ute och går med henne. Jag har till och med skrivit en bokserie om henne, Dolly Detektiv!

Trots alla böcker som Anna hunnit med och alla kommande hon planerar inför framtiden känner hon aldrig att fantasin tryter när det kommer till handlingen eftersom det praktiskt taget finns obegränsat med utrymme för vad som helst att hända när man skriver för barn! Vad som kan kännas desto jobbigare emellanåt är när man skriver serier, tycker Anna Hansson. Då är det viktigt att miljön och alla karaktärer är likadana och att känslan över de olika böckerna i serien förblir densamma. Även språket måste gås igenom noga för att passa nivån på barnboken.

Utöver serien om Saga, som kommer till hösten, skriver Anna vidare på fler kommande projekt:

– Just nu håller jag på och redigerar två böcker manus; Fasliga fakta om mystiska platser, som kommer ut på Rabén & Sjögren våren 2016, och Hopptävlingen, som också kommer ut till våren, på Nypon förlag. Efter semestern ska jag ta tag i en redan planerat barnboksserie, och vid sidan av tänkte jag försöka börja skriva på en roman för vuxna.

Anna Hansson tycker inte hon har några utomordentligt spännande planer för den närmsta framtiden trots att hon just blivit författare på heltid utan hon tänker behålla fokus och jobba hårt för sina kommande böcker och samtidigt ser hon fram emot att träffa både nya och gamla läsare på årets bokmässa i Göteborg. Utöver det så har hon en skolbesök inbokade. Men självklart drömmer hon stort inför sin framtid, hennes två största önskningar just nu är att få en av sina böcker översatta och utgivna i ett annat land och att hamna i topp 200-listan över de mest utlånade författarna på svenska bibliotek.

FAKTA
Namn: Anna Hansson
Aktuell med: De tre första böckerna i en lättläst serie om Saga, som tillbringar sommaren på sin farbrors cirkus. Utkommer under hösten 2015.
Tidigare utgivningar: ca 30 stycken, varav flera nämnda ovan. En lista över alla finns på min hemsida annahansson.n.nu
Kommande utgivningar: Ett flertal lättlästa böcker för både 6-9 år och 9-12 år utkommer under hösten 2015 på Beta Pedagog.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL