Möt Katerina Janouch – aktuell med boken Barfotaflickan

Katerina Janouch är författaren till serien om barnmorskan Cecilia Lund. Barfotaflickan är den åttonde delen och medan den nyligen släppts skriver Katerina vidare på Cecilia Lunds nästa äventyr.

Katerina Janouch är vid det här laget en väl etablerad författare med en hel del böcker bakom sig. Hon skriver väldigt varierat och har gett ut både barn- och ungdomsböcker tidigare. Det har också blivit flera fackböcker. Utöver författarskapet skriver hon även krönikor, artiklar och föreläser för olika organisationer.

Trots sin gedigna bakgrund är det kanske många som känner igen henne till följd för Cecilia Lund-böckerna som blivit en stor succé. Serien om barnmorskan speglar en verklig vardag med alla bekymmer det kan innebära såsom äktenskapstrubbel och vardagspussel för att få ihop en vardag med många barn. Samtidigt som vi får se en stark karriärkvinna och mamma i huvudrollen så tar böckerna också upp viktiga samhällsproblem. I Barfotaflickan berörs exempelvis tiggare, rasism, främlingsfientlighet, kulturkrockar.

Serien om Cecilia Lund har fått många trogna läsare som suktar efter nästa bok så snart de plöjt igenom den senaste och där blir man såklart nyfiken på varifrån den där allra första idén föddes till bokserien som nu, flera år senare, blivit en sådan succé.

– Jag fick idén att skriva om en barnmorska eftersom det är ett fascinerande yrke som sällan skildras i litteraturen, jag ville skriva om en stark yrkeskvinna och tillika mamma till många barn, som samtidigt ständigt dras in i olika oväntade situationer och gåtfulla händelser. Jag planerade från start en svit om 10 böcker, eftersom jag själv gillar serier och att möta samma karaktärer jag redan lärt känna, gillar serier både i teveform och i bokform. Min inspiration är teveserier som Greys Anatomy, Cityakuten, Chicago Hope etc, sjukhusserier är otroligt spännande och intressanta, men sällan utspelar de sig helt och hållet på en förlossningsavdelning och det var det jag ville ha mer av. Samtidigt vill man veta hur karaktärerna lever privat, säger Katerina Janouch.

Katerina berättar vidare att hon aldrig behövt kämpa för att bli antagen, såsom många debutanter ofta gör, utan hon har egentligen bara blivit refuserad en gång. I stort sett har alla hennes böcker blivit utgivna. Hon har genom åren samarbetat med stora förlag som Wahlström & Widstrand, Natur & Kultur, Forum, Bonnier Carlsen och Piratförlaget. Att det skulle bli ett långvarigt samarbete med Piratförlaget kändes naturligt för Katerina.

– Jag har gett ut mina vuxenböcker på Piratförlaget sedan 2004. Hösten 2003 kontaktade jag dem för att ge ut min bok ”Anhörig”. Jag kände väl till Ann-Marie Skarp och hade läst om hur Piratförlaget arbetar med sina författare och tyckte om den modellen som gick ut på att man delade lika på pengarna som en bok drog in. De var revolutionerande på den tiden, idag är det många förlag som tillämpar denna modell men för 12 år sedan var det nytt och omstörtande. De var också ett litet uppstickande förlag (idag är de ju stora och etablerade) som arbetade nära sina författare och där författaren hade stor insyn i hela bokproduktionen, från manusarbete till omslag och marknadsföring. Ann-Marie tyckte mycket om ”Anhörig”, så den kom ut i september 2004 och blev väldigt framgångsrik. Sedan dess har jag gett ut ytterligare 15 böcker på Pirat. Det är 16 böcker totalt – och jag har kontrakt på ytterligare 4, varav en erotisk trilogi som kommer 2016-2017. Ann-Marie har varit min förläggare hela tiden och vi arbetar otroligt bra ihop, hon är mycket skicklig både som redaktör och som förläggare med framtidsvisioner. Piratförlaget vårdar verkligen sina författare, något som jag uppskattar mycket.

Till alla med skrivardrömmar vill Katerina ge rådet att vara envis med ett starkt pannben och att ha en bärande idé. Men framförallt: att skriva! Vare sig utfallet blir bra eller dåligt så är det alltid bättre att skriva än att sitta och stirra på ett tomt dokument i datorn. Manuset man lämnar ska vara komplett och så bra som möjligt – hur lockande idé man än har så köper inte förlagen grisen i säcken. De vill ha en färdig bok, inte minst för att kunna se att författaren klarar av att genomföra det som krävs från att slutföra ett manusarbete (något som faktiskt är mycket svårare än vad man kanske tror).

Katerina själv har också stora planer för framtiden. Förutom den nionde och tionde boken om barnmorskan Cecilia Lund har hon flera barnböcker i Ingrid-serien på gång, 2016 firar den populära barnbokskaraktären tioårsjubileum. Utöver detta hoppas hon få jobba med tv och film och har långt framskridna planer på både filmatisering och teveserie.

 

FAKTA

Namn: Katerina Janouch
Aktuell med: ”Barfotaflickan”, den 8:e romanen om barnmorskan Cecilia Lund.
Tidigare utgivna böcker: Närmare 50 böcker har det hunnit bli och alltför många för att lista här. Utöver de åtta böckerna om barnmorskan och flera barnböcker har det även blivit en hel del fackböcker om exempelvis sex och samlevnad.
Favoritgenre: Älskar biografier.
Vilken av dina böcker skulle du vilja rekommendera: Anhörig.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

retired2@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL