Scandbook köper Print It och får norsk storägare

Svenska Scandbook köper tryckeriet Print It i Litauten med egna aktier. Det nya Scandbook kommer att omsätta över 300 msek. Största enskilda ägare i börsnoterade Scandbook blir ett norskt bolag.

Svenska Scandbook omsatte som mest 239 msek (2009) men har därefter sjunkit ner till 169 msek (2014). Print Its omsättning under 2014 uppgick till motsvarande ca 130 miljoner kronor.

Köpet eller samgåendet görs genom att ScandBook förvärvar ca 99,9 % av aktierna i Print it. Köpeskillingen erläggs med nyemitterade stam- respektive preferensaktier i Scandbook Holding AB. ScandBook förbinder sig att offerera minoritetsägarna i Print it lika villkor.

Som ett resultat blir Print its nuvarande huvudägare Auris Holding AS största enskilda ägare i ScandBook med ca 29 % av rösterna och ca 48 % av kapitalet.

Transaktionens genomförande är villkorad av godkännande från extra bolagsstämma som kommer att sammankallas snarast.

ScandBooks VD, Magnus Breitenstein blir VD i den nya koncernen.
– Marknaden för produktion av böcker genomgår stora förändringar med ny teknik som skapar både möjligheter och utmaningar, säger Breitenstein.
– Det förestående samgåendet med Print it, i kombination med investering i digital tryckteknik, ger oss förutsättningar att erbjuda kunderna snabb, flexibel och kostnadseffektiv produktion av böcker, samtidigt som servicens andel av vår omsättning ökar. Detta skapar goda förutsättningar för en långsiktigt konkurrenskraftig nordeuropeisk bokproducent nära kunder och leverantörer av papper.

– Vi har stark tro på den industriella ändamålsenligheten i samgåendet av dessa två företag som kompletterar varandra väl. ScandBook har sin styrka i inbundna böcker, medan Print it har sin styrka i pocket. Företagen har dessutom en betydande överlappning inom kundbasen, säger Odd Rune Austgulen, styrelseordförande och huvudägare i Print it.

Hur sammanslagningen kommer att påverka personalen är oklart, men givetvis hoppas de på samordningsfördelar:
– Vi förväntar oss synergier både inom produktion och på marknadssidan, genom att den sammanslagna organisationen kan arbeta mer effektivt, säger Austgulen.
– Affärens struktur, med betalning i nyemitterade aktier, gör att man skapar ett finansiellt starkt bolag med mycket låg skuldsättningsgrad och hög soliditet.

ScandBooks huvudmarknader är Sverige, Norge, Danmark, Finland. Dessutom har företaget kunder i Tyskland, Storbritannien och på Irland. Företagets produktion av svartvita hårdbundna, böcker samt pocketböcker sker i Falun.

Print it’s huvudmarknader är Norge, Sverige, Finland och Danmark. Dessutom sker försäljning till alla Baltiska länder och Polen. De moderna produktionsanläggningarna ligger i Klaipeda i Litauen. Företaget är känt framför allt för flexibel och kostnadseffektiv produktion av pocketböcker, men också för en betydande hårdbandsproduktion. Print it producerar dessutom displayer och annat arbetsintensivt marknadsföringsmaterial för förlagen.

ScandBooks aktie är noterad på NASDAQ OMX First North med kortnamnet SBOK. Enligt delårsrapporten för första kvartalet 2015 omsatte Scandbook 40,3 msek och gjorde ett rörelseresultat på 1,0 msek.

Läs hela pressmeddelandet >>

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL