Författarbloggen: Release för Hallahem – Staden under berget

Sist jag skrev på Boktugg handlade det om hur lite jag hade att göra. Det gäller inte längre. Just nu har jag väldigt fullt upp eftersom det är dags att sätta betyg (jag är inte bara författare, jag är lärare också) och samtidigt har jag deadline på slutredigeringen av min kommande roman. När man sitter där och sliter med sitt manus, pillar i komman, prepositioner och funderar på om det låter bäst med ”snabbt” eller ”hastigt” eller om det är bäst att bara stryka ordet helt, ja då finns det ett knep för att stå ut: Drömma om releasefesten. Detta magiska tillfälle då man får fira att boken äntligen är färdig och redo att möta resten av världen.

susannedaniel1
I torsdags (28/5) var det så dags för Susanne Trydal och Daniel Åhlins efterlängtade release för deras gemensamma bok Hallahem – Staden under berget. Releasen var på underbara Dieselverkstadens bibliotek i Sickla. Tyvärr hann jag inte själv dit men eftersom jag var nyfiken på att höra lite mer om boken intervjuade jag författarna istället.

untitled

 

Hur började allt? Hur fick ni idén till boken/trilogin? 

– Idén föddes i september 2013 på en pub i ett regnigt Östersund. Det var första gången Susanne besökte Östersund och på kvällen träffade vi en vän till henne som då jobbade i staden. På något sätt kom vi in på att skogarna i Norrland borde fungera jättebra som miljö för spännande berättelser. Det ledde vidare till ett samtal om nordisk folktro och skogens mytomspunna väsen, som då fortfarande var rätt ovanliga i den moderna litteraturen. Vi ställde oss bland annat frågan varför trollen egentligen bytte bort sina barn. Dagen efter började vi skriva på den här berättelsen. Det dröjde en bra bit in i boken innan vi förstod att den var en del i en större och längre berättelse som krävde fler böcker.

Hur gör man när man skriver en bok ihop? Hur har ni gjort rent praktiskt? 

–Planeringen är extra viktig när man jobbar ihop och delar upp kapitlen mellan sig. Det är också viktigt att prata igenom karaktärer, miljöer och händelser så att man har någorlunda samstämmig bild och känsla för alla delar av berättelsen. Vi har haft en hel del skrivmöten ute på krogar och caféer, där vi suttit i en annan miljö och pratat om boken och ofta antecknat för hand. Det har varit värdefullt. När vi väl skriver sitter vi i princip aldrig bredvid varandra. Eftersom vi båda jobbar heltid har vi också fått prioriterat bort en hel del lediga dagar och semestrar för att ge tid och plats åt skrivandet.

signering
Signeringskö. Varje författares dröm.


Susanne: Vad är bäst med att jobba med Daniel? …och sämst? 

– Det bästa med Daniel är att han har en väldigt livlig fantasi och så snabbt kommer igång med skrivandet, vilket tvingar mig att göra detsamma. Jag har annars en tendens att gå och tänka på berättelsen mycket mer än jag skriver på den. Det sämsta är samma sak, jag blir lite stressad över att han springer iväg ibland. Han kan också ta ut svängarna lite för mycket, och jag har bland annat fått hålla tillbaka hans idéer för fantasyinslag för att det ska passa berättelsen.

Daniel: Vad är bäst med att jobba med Susanne? …och sämst?

– Jag skriver enormt mycket och snabbt, men har en tendens att tröttna och hoppa vidare till nästa projekt när lusten faller på. Susanne är väldigt strukturerad och långsiktig, och under arbetets gång har de egenskaperna lyckats bygga lite bo även i mig. Hon tycker också om att redigera och skriva om text, något jag också gärna undviker in i det sista. Det sämsta är att hon ibland tvingar mig att döda darlings som jag har svårt att släppa, även om jag ofta i efterhand förstår att det var rätt beslut.

Vem ska läsa er bok och varför? 

– Boken riktar sig mot lässtarka barn mellan 9-12 år, men responsen vi hittills fått säger att det är en bok som uppskattas av alla åldrar. Det är en tidlös berättelse om utanförskap och om människans förhållande till naturen som många, både barn och vuxna, kan relatera till. Berättelsen är till stor del en helt ny ”take” på nordisk folktro, där inget är riktigt vad läsaren förväntat sig.

Tack till min författarkollega Magnus Jahnson som var på releasen och ställde upp som fotograf åt mig.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

mingel

 

 

 

retired3@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL