Svenska författare om Pippi – Eva Susso

Del 2: När Pippi Långstrump nu fyller 70-år, så ville vi gärna höra vad ett par av våra nutida författare har för relation till Astrid Lindgren och hennes värld. Den här gången vänder vi oss till Eva Susso, som till en början mest imponerades av att Pippi kunde lyfta hästen och dessutom ägde en hel kappsäck med pengar.

– Pippi Långstrump är en enastående uppfinning. Hon är så mycket fantasi att hon höjer sig över verkligheten likt en gudinna, ingenting som jag eller någon annan säger om henne kan förklara henne fullt ut. Hon förändras med tiden och tolkas på nytt och åldras inte som andra barnboksfigurer.

Om jag försöker återkalla min första läsning av Pippi minns jag framför allt sånt som jag önskade mig själv, som kappsäcken, sakletandet och styrkan, det var så coolt att hon kunde lyfta hästen, och jag älskade Herr Nilsson. Pippi och Farbror Joakim i Kalle Anka hade drösvis med guldpengar som jag var avundsjuk på, men Pippi var inte snål som Joakim och det adlade henne i mina ögon. Ändå tvivlade jag ibland på om Pippi var helt och hållet genomsnäll, för visst påminde hon en del om min storebror? Hon var ganska oberäknelig samtidigt som hon var jätterolig.

Numera funderar jag över hur Pippis tillvaro i Villa Villekulla och pappans exotiska liv i Söderhavet smälte ihop med tidsandan och vurmen för ”primitiva kulturer” som fanns då jag växte upp. Har en känsla av att jag drog paralleller mellan Ingrid Vang Nymans geniala bilder och fotografier i reseskildringar av till exempel Sten Bergman. Det var i alla fall en förtrollad tid då jag utan förbehåll slukade böcker och lät mig beröras av andra världar.

Vilka av dagens barnbokskaraktärer tror du kommer att läsas om 70 år?

– Det är vanskligt att gissa eftersom barnbokskaraktärer behöver omsorg för att fortsätta leva. Långsiktighet hänger på förlagens vilja att trycka nya upplagor och att marknadsföra dem. En annan sak är att barnbokskaraktärer i början behöver tid för att hitta fram till läsarna. Rabén & Sjögren satsade stenhårt på lanseringen när ”Pippi Långstrump” kom ut första gången 1945, vilket var en av anledningarna till att hon slog hon igenom nästan direkt.

Det finns många mästerverk som har förutsättningar att leva länge, jag sätter en slant på ”Sandvargen” av Åsa Lind och ”Bu och Bä” av Lena och Olof Landström.

Är Pippi din favorit bland Astrid Lindgrens böcker eller är det någon annan bok som du har starkast känslor för?

– ”Ronja Rövardotter” är min favoritberättelse. Det är en sådan bra gestaltning av människans villkor och meningen med livet. Fantastiskt och trovärdigt på samma gång med en huvudperson som är så tveklöst fri, modig och självständig när hon ger sig ut i världen för att hitta sig själv. Jag skulle kunna tänka mig att vara Ronja, men jag har aldrig drömt om att vara Pippi, med henne var det så att jag bara ville ha hennes kappsäck och apa.

Vad arbetar du själv på just nu?

– Moa Eriksson Sandberg och jag skriver på en ny berättelse, men det är ingen fortsättning av ”8 saker du aldrig skulle våga” utan en mellanåldersbok den här gången med planerad utgivning våren 2016.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL