Första offret i Elib-affären: Atingo läggs ner

Idag meddelade Publit i ett kort mejl till sina kunder att Atingo stängs ner som distributionskanal den 17 maj. Det första offret för Axiells uppköp av Elib.

Atingo lanserades som ett samarbete mellan Axiell och Publit hösten 2013. På sin hemsida beskriver Axiell tjänsten så här:

”Atingo är en öppen plattform för utlåning av e-böcker. Genom Atingo kan bibliotek och förlag komma överens om pris, tillgänglighet och villkor i realtid. Atingo låter bibliotek bygga e-bokssamlingar utifrån sina egna kriterier samtidigt som förlag får full kontroll över vilka villkor som ska gälla för utlåning av deras titlar. Bibliotek och förlag har allt att vinna på att samarbeta!”

Men när Axiell köpte Elib av de stora svenska förlagen som ägt det fram till den 19 mars så förändrades spelplanen. Axiell köpte 70 procent av bolaget Elib AB. Förlagen Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget behöll 30 procent.

Genom den affären kontrollerade Axiell plötsligt både Atingo och Elib som fram till dess varit konkurrenter på biblioteksutlåning av eböcker. Alla undrade därför vad som skulle hända med Atingo och idag kom svaret. På Atingos facebooksida meddelades för några timmar sedan:

Atingos resa slutar här.

Vi har idag beslutat att lägga ner tjänsten Atingo.
Det har varit ett privilegium att få arbeta med eböckernas utveckling på biblioteken och vi tackar alla Er som har varit med på vår resa!

Välkomna att höra av er per mejl om ni har några frågor.

/Atingo-teamet

Den svenska eboksmarknad växer. Däremot försvann konkurrensen på biblioteksmarknaden idag.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL