Oberoende förlag räddar Sydkoreas bokutgivning?

Oberoende utgivare och boklådor som erbjuder böcker från små förlag är en liten ljusglimt i det annars deprimerande Sydkoreanska bokutgivningslandskapet.

Publishing Perspective uppmärksammar en artikel från The Korea Herald som behandlar ökningen av oberoende förlag i Sydkorea.

I artikeln konstateras att en ny typ av utgivning växer sig stark samt attraherar både läsare, författare och förlag i och med oskrivna ämnen, kreativ ny design och en nischad verksamhet, trots att utvidgningen på den Sydkoreanska bokmarknaden är icke-existerande och att en stor del av boklådorna i Seoul tvingas stänga.

Den oberoende utgivaren Kim Kwang-chul, ägare av Propaganda Press, anser i ursprungsartikeln att ökningen är ”en ovanlig ljuspunkt i landets döende bokindustri.” Sett till siffror blir det tydligt. Medan antalet bokhandlar drastiskt sjunkit, från 5683 stycken 1994 till 1625 idag, har antalet registrerade utgivare ökat från 16 000 stycken 2000 till otroliga 42 000 idag. Dock får man ta i beaktning att Sydkorea har en befolkning på drygt 50,2 miljoner invånare, något som bidrar till det stora antalet utgivare.

Seomun Hyung-chul, en tjänsteman på Departementet för kultur, sport och turism, menar att ökningen av oberoende förlag ”blåser nytt liv i en sektor som länge varit dominerad av stora förlagshus”, något som han anser är positivt för bokindustrin som helhet.

– Det är ett tecken på kulturell mångfald och människors ökade intresse för att producera sina egna kreativa verk, säger Hyung-chul.

Även boklådor som erbjuder böcker från oberoende utgivare ökar. Helen Ku, ägare av The Book Society, ägare till en bokhandel som specialiserar sig på små, oberoende förlag, menar att “oberoende utgivning handlar om att omfatta olika röster. Det är väldigt viktigt för oss.”

Text: Patrik Daun

Foto: © Krzysztof Czuba, Fotolia

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL