Fifty Shades of Aprilskämt i bokbranschen

Igår var det första april, något som märktes även inom bokbranschen där det rapporterades om uppköp, glömda manuskript och överraskande uppföljare.

Boktugg kunde igår avslöja att Norstedts köper Bonniers efter att Konkurrensverket satt stopp för ett omvänt köp. Självklart var detta ett aprilskämt och vi var inte ensamma i branschen om att försöka luras!

Tidningen Skriva gick ut med att de inom kort skulle lansera ytterligare två titlar, Skruva och Skreva, Albert Bonniers förlag basunerade glatt ut att de under en rensning i arkiven hittat ett tidigare outgivet manuskript signerat ingen mindre än August Strindberg och Akademibokhandeln Center Syd meddelade att en fjärde Fifty Shades-roman var på gång (bilden).

Dock lyckades ingen med aprilskämtet lika bra som den norska tidningen Bok365 som bevakar den norska bokbranschen. De avslöjade nämligen att Amazon köpt 50 procent i den norska e-bokssajten Ebok.no, något som Svensk Bokhandel var snabba att nappa på och skriva en artikel om. Senare på kvällen fick de dock erkänna sig lurade och ta bort artikeln. Det är farligt att vara läsare – och journalist – den 1 april.

Förlaget Forum valde att göra en topplista på dem fem bästa aprilskämten i bokbranschen och uppmärksammade där även Adlibris som utlovade en läsplatta med inbyggd ljusterapi för oss som bor i mörka Norden.

Sveriges Radios Kulturnytt uppmärksammade Boktuggs aprilskämt – och en flera andra i kultursektorn. Bland andra Bahnhof som påstod sig starta en trollfabrik för alla som vill härja i sociala medier. Lyckligtvis ett skämt.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL