Läsarna får rösta om vilka böcker som ska recenseras i SvD

För att integrera sina läsare mer låter Svenska Dagbladet dem rösta om vilka böcker som ska uppmärksammas och recenseras.

Antalet böcker som når kulturredaktionerna landet runt ökar konstant. Det finns inte någon möjlighet att recensera alla. Via ett nytt röstningssystem vill SvD låta läsarna vara med och bestämma vilka böcker som de ska skriva om. Till och med söndag kan läsarna rösta på tre av tio nyutgivna böcker och också tipsa om andra aktuella böcker som de vill se recenserade. Om det blir ett återkommande inslag i tidningen eller inte utvärderas efter den första röstningen.

– Vi är nyfikna på läsarnas preferenser och åsikter om litteraturbevakningen. Det blir spännande att se hur det fungerar att bjuda in läsarna i urvalsprocessen av recensionsböcker. Mig veterligen har ingen tidning gjort detta tidigare”, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Det är dock inte alla som är imponerade av SvD:s initiativ. På Aftonbladet Kultur skriver Claes Wahlin en negativ artikel om nyheten, där han menar att Irenius har givit upp det professionella urvalet när SvD ber läsarna om hjälp (för att läsa hela inlägget, klicka här).

Irenius säger till SVT att det även i detta fall är redaktionen som slutgiltigt bestämmer vilka böcker som kommer recenseras, men att det blir en möjlighet för läsarna att vara med och påverka. Hon menade även att kritiken från Wahlin är obefogad.

– Det är mycket märkligt och visar på total okunskap om hur man jobbar redaktionellt. Det absolut lättaste hade ju varit om vi fortsatte göra som man alltid har gjort med recensioner. Att istället ta till sig av kommentarer och synpunkter kräver en insats, men vi tror absolut att det är värt det och har redan nu fått en fantastisk läsarrespons.  ​

Spännande eller inte? Vad tycker ni?

Foto: Yuhei Kuratomi

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL