Denise Rudberg är nöjd med sin medverkan i ”Deckarna”

I det tredje avsnittet av ”Deckarna” avhandlades Denise Rudbergs karriär. Rudberg är just nu i slutskedet av arbetet med den femte delen om Marianne Jidhoff & co., men tog sig ändå tid att svara på några frågor om hennes medverkan. 

Det som lockade Denise Rudberg till att hoppa på programmet var möjligheten att få delta i längre samtal om ämnen som hon brinner för, tillsammans med kollegor. Hon åkte till Åmotfors utan några direkta funderingar över vad veckan skulle innehålla.

– Jag hade inga som helst förväntningar på detta, jag ogillar generellt att vara bortrest, men jag hann inte tänka på den saken. Vi hade inspelning från 07,00 på morgonen till efter midnatt. Dessutom blev jag rejält förkyld under veckan och tappade rösten, säger Rudberg.

I programmet pratade hon om en del av motgångarna i sitt liv. Hon tog upp motgångar i författaryrket, exempelvis att hon blev nekad inträde i Svenska Författarförbundet då hennes böcker bedömdes som undermåliga samt hur hon känt sig exkluderad av vissa kollegor. Men hon berättade också om hur hon, i många år, levde tillsammans med en person som utsatte henne för psykisk misshandel. Inför sändningen av programmet fattade Rudberg ett beslut om att låta tv:n vara avstängd under onsdagen.

– Jag är nöjd med min medverkan och ångrar inget som sades. Hur det kommer att tas emot är omöjligt att veta. Jag har inte sett programmet och kommer heller inte att göra det. Jag vet vad som sades på plats och vad jag ville förmedla och får bara hoppas på att det kommer vara samma bild som berättas i tv.

Att hon numera huserar i deckar-genren beror bland annat på att hon anser att det alltid finns ett behov av att skrapa på fasaderna, det finns alltid smuts bakom. Som tidigare nämndes är Rudberg just nu djupt inne i skrivarbetet med den femte delen i hennes elegant crime-serie om bland annat åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Den fjärde delen, Mellan fyra ögon, släpptes under senare delen av 2014 på Forum Förlag och handlade om mord på en exklusiv privatskola i Stockholm. Skrivarbetet tar just nu upp mycket tid, och hon har därför inte tagit del av utomståendes reaktioner på Deckarna.

– Jag har inte träffat eller pratat med någon utomstående kollega under den här perioden. Vi ses på bokmässor eller liknande. Nu är jag uppe i en skrivarperiod och träffar inte någon människa alls varför andras reaktioner går mig förbi.

Rudberg har tidigare drivits av en rädsla för hur andra skulle uppfatta hennes historia. Hur den skulle bli bedömd. Men den insikt som hon fick av programmet, sammanfattade hon i slutscenen. Hon behöver inte vara så rädd för hur hennes historia ska uppfattas. Hon kan nu säga att det här är hennes historia. Och hon äger den.

 

Foto: Carolina Byrmo

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

 

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL