Anna Jansson står på tur att utredas i SVT:s ”Deckarna”

Anna Jansson. Bild: Anna-Lena Ahlström

Huvudperson i det andra avsnittet av Deckarna är Anna Jansson. Kollegorna i serien ska söka svaret på frågan om vilken drivkraft som ligger bakom att hon begår så många fiktiva mord. Vi undrar vilken drivkraft som gjorde att hon tackade ja till programmet? 

Först att utredas i förra veckans premiär-avsnitt var författarparet Anders Roslund och Börge Hellström. I det andra avsnittet är det dags för Anna Jansson. Varje avsnitt börjar med att någon av de deltagande författarna snubblar över ett lik från en av huvudpersonens böcker. De tilldelas en mapp innehållande sammanfattad information om huvudpersonen och ska sedan under dagen, genom ”förhör”, komma fram till vad som är den bakomliggande drivkraften bakom att författaren håller till inom just deckargenren. Men vad var drivkraften för onsdagens huvudperson, Anna Jansson, att tacka ja till medverkan i tv-programmet?

– Jag tackade ja utan betänketid, och tänkte att det skulle bli ett kul avbrott i skrivandet som är ett ensamjobb. Det tar mig 800 timmar att skriva en bok, och då har jag inga arbetskamrater. Veckan i Åmotfors blev faktiskt något av det roligaste jag gjort. Det var ett så varmt och generöst team av människor, både deckarförfattarna och folket från Mastiff, säger Anna Jansson.

Upplevelsen blev alltså än bättre än Jansson hade kunnat förvänta sig. Men nerverna inför programmet börjar kännas av nu när det närmar sig.

– Inför programmet på onsdag känns det lite handsvettigt. Jag har ingen aning om hur de klippt programmet. Jag presenteras som ”sjuksköterskan som inte tål att se blod”. Men det hände för över 35 år sedan på sjuksköterskeskolan. Jag är en äldre och mer härdad kvinna nu. Det är svårt att veta i förväg var fokus ska hamna. Jag var jättenöjd med första avsnittet.

Det är inte en normal vardagssituation att medverka i ett program som Deckarna, och det var just det onormala i situationen som var den största överraskningen under inspelningen.

– Den största överraskningen? Hur man påverkas av att vara isolerad från omvärlden i sex dygn. De normala reglerna gäller inte utan man formas ganska snart av situationen. Jag bar mikrofon all vaken tid. Batterierna tog slut då och då och jag hade satt fast batterihållaren i strumbyxorna eftersom jag nästan alltid har klänning. Normalt sett lyfter man inte upp kjolen för främmande män, men efter ett par dagar var det helt naturligt att de skulle kolla batteristatus.

Det andra avsnittet av Deckarna sänds på onsdag den 28 januari.

 

Foto: Anna-Lena Ahlström

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL