Massolit köper filmbolag – del i finskt samarbete

Massolit Media har köpt bolaget Omega Film AB för 95.000 kr tillsammans med ett finskt produktionsbolag – Fisher King som ligger bakom en fantasy-tv-serie som också blivit böcker.

Massolit som chockade förlagssverige med köpet av Forma köper nu även ett filmbolag meddelar de i ett pressmeddelande:

Massolit Media AB förvärvar tillsammans med Finska produktionsbolaget Fisher King Production Oy, Omega Film AB. Massolit Medias ägande i Omega Film uppgår till 45%. Resterande 55% ägs av Fisher King Production Oy. Köpeskilling för 100% av aktierna är 95.000 SEK. Omega Film har bl.a. producerat filmer som ”Hundtricket” och ”Den bästa av mödrar”.

”Strategin bakom köpet av Omega Film är att vi och Fisher King Production etablerar en produktionsplattform för rörligt media som kan ge synergier och avkastning på de rättigheter vi har inom Massolit Förlagsgrupp”, säger Stefan Tegenfalk, VD Massolit Media.
”Vi har redan flera projekt på gång för TV och film baserat på våra bokrättigheter. Detta förvärv är en del i Massolit Medias tillväxtstrategi.”

Om Massolit Media AB
Massolit Media (publ.), noterat på Aktietorget, äger Massolit Förlagsgrupp AB som är ett allmänutgivande bokförlag med utgivning för såväl vuxna som barn. I Massolit Förlagsgrupp ingår varumärken som Massolit förlag, B. Wahlströms Bokförlag, Bokklubben Livsenergi samt Ponto Pocket. Massolit Media är även delägare i Bokmax tillsammans med Piratförlaget Holding.

Om Fisher King Production Oy
Fisher King Production Oy producerar feature film and TV-drama produktioner för den lokala och internationella marknaden. Huvud fokus är genre driven produktion. Företaget kombinerar modern produktionsteknik med traditionell storytelling.

Så vad innebär då detta? Omega Film har de senaste åren redovisat röda siffror och en blygsam omsättning (54-272 tkr). Åren 2004-2006 låg omsättningen som bäst på 1,3 msek. Det är alltså ekonomiskt inget stor förvärv, men det måste finnas en annan plan bakom.

Det intressanta bolaget i sammanhanget är sannolikt det finska Fisher King som visserligen är rätt nystartat (2009) men som förra året spelade in tolv avsnitt av fantasy-tv-serien ”Nymphs” som uppges vara såld till mer än 50 länder. Den har även blivit till tre böcker, skrivna av Sari Luhtanen och Miikko Oikkonen (som även är manusförfattare till tv-serien) som sålts till tio länder. Oikkonen är också en av grundarna till Fisher King och har en bakgrund i reklambranschen.

Det är ingen vild gissning att Massolit köper de svenska bokrättigheterna till Nymphs?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL