Augustprisvinnare 2014 i skönlitterära klassen: Kristina Sandberg

Kristina Sandberg vinner det prestigefyllda priset för ”Årets svenska skönlitterära bok” med romanen Liv till varje pris.

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall, men bor numera i Stockholm. Debuten kom 1997 med I vattnet flyter man, och har sedan starten varit en uppskattad författare. Liv till varje pris (Norstedts förlag) är Kristina Sandbergs sista del i den hyllade trilogin om hemmafrun Maj, som lever sitt liv i Örnsköldsvik under femtiotalet. När femtiotal blir sextiotal kommer rivningsvågen även till Örnsköldsvik och det är inte bara byggnader som hamnar i gungning, utan även den tillvaro som Maj för.

Liv till varje pris, Kristina Sandberg, Norstedts_HR
Kristina Sandberg tar emot Augustpriset för ”Årets svenska skönlitterära bok”

Tillsammans med familjen åker Maj för att fira påsk på Järvsöbadens hotell och pensionat, och allting borde vara bra, men ändå kan Maj inte låta bli att känna sig orolig. Hon är i medelåldern, funderar mycket på maken Tomas arbete med firman och problemen med nykterheten, samtidigt som barnen Lasse och Anita försvinner allt längre bort från henne. Maj känner på sig att framtiden har en hel del att visa som hon inte kan kontrollera, och maktlösheten kryper sig på.

Liv till varje pris är en roman som handlar om anpassning, om överlevnad och om en familj som har fullt upp med sitt i en tid då det svenska folkhemmet blir idealiserat, populariserat och sprider sig som en löpeld över Sverige.

De tidigare delarna i trilogin av Kristina Sandberg är Att föda ett barn och Sörja för de sina.

Övriga nominerade i klassen ”Årets svenska skönlitterära bok” var:

Lyra Ekström Lindbäck: Ett så starkt ljus
Sara Stridsberg: Beckomberga: Ode till min familj
Carl-Michael Edenborg: Alkemistens dotter
Ida Börjel: Ma
Steve Sem-Sandberg: De utvalda

Foto: Maria Annas & Sören Andersson

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL