”Books in Browsers” ger nya perspektiv på den elektroniska marknaden

I slutet av oktober hölls det femte ”Books in Browsers”, som är ett evenemang för den nya generationen av företag som använder Internet som publikationsmedium. Här presenterades de senaste tekniska trenderna och nyheter på marknaden.

Evenemanget hölls under två dagar i San Fransisco och besökte av en mängd branschmänniskor och intressenter. Här diskuterades den experimentlusta som finns inom bokbranschen just nu, och de framtida möjligheter som finns där man kan använda digitala forum och nya publiceringsverktyg för att skapa nya inkomster.

Nya företagsmodeller ger nya möjligheter?
På plats fanns manga betydelsefulla talare som belyste olika delar, men som alla hade relevanta åsikter kring framtidens bransch. Matthew Battles från Harvard drog slutsatser kring de nya standarder världen behöver skapa när mängden tillgänglig information ökar, Mitar Milutinovic från UC Berkeley diskuterade det faktum att man genom att flytta boken till ett digitalt medium kan erbjuda läsaren mer än vad man kunnat tidigare och kan öka kommunikationen både mellan förlag och läsare, men också mellan läsare och läsare. Milutinovic förutsåg helt enkelt ett helt nytt ekosystem för förlags- och bokbranschen som ger möjligheter för utforskande av företagsmodellerna och som kan öppna upp för helt nya inkomstmöjligheter.

Personlig dokumentation, fördel eller intrång?
Att dokumentera användares digitala mönster kan ge mer än de fördelar som redan finns. En outnyttjad fördel kan faktiskt vara för läsaren själv. Richard Nash, förlagskonsult, och Nicole Ozer, ACLU California, diskuterade huruvida personlig data kan användas i syfte för att motivera och sporra individen. Ju mer data som finns om en individ, desto mer möjligheter ges för att skapa bra val och möjligheter för individen, såsom t.ex. profiler som kan ge relevanta tips, skapa mötesplatser med andra individer som delar intressen eller helt enkelt ge förslag på litteratur som kan vara intressant.

Å andra sidan finns det en annan aspekt av detta, vilket rör integriteten hos användarna. Att använda sig av digital spårning kan ses som ett intrång i privatlivet och är inte alltid uppskattat av individen. Frågan kvarstår därmed: Hur utnyttjar vi teknologins alla möjligheter till fördel för individen, samtidigt som vi bevarar privatlivet?

En intressant fråga för ett samhälle där fenomenet internet ännu inte är särskilt reglerat och där marknaden är tämligen fri.

Sammanfattningsvis diskuterades en mängd möjligheter inom teknologin, och en slutsats man kunde dra var att webb, smartphones och läsplattor bara är början på utforskandet av en marknad som växer för varje dag. Både utmaningar och möjligheter väntar bakom hörnet, och teknologin kan ge oss både det ena och det andra om vi bara är redo att utforska framtiden.

 

Foto: John Keane

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL