Bokförsäljning -5,4 procent 2014 i ny undersökning

Bokförsäljningen sjunker 5,4 procent de första åtta månaderna 2014. Detta enligt en ny undersökning som presenterades dagen före Bokmässan i Göteborg. Men den baseras bara på två tredjedelar av den uppskattade försäljningen i Sverige.

 

Rapporten är skriven av doktoranden Erik Wikberg från Handelshögskolan i Stockholm, och har skrivits på uppdrag av Svenska Bokhandlareföreningen i samarbete med Svenska Förläggareföreningen. Aldrig tidigare har så omfattande statistik funnits kring bokförsäljning, vilket gör undersökningen unik och till en stor tillgång för både förlags- och bokförsäljningsbranschen.
– Jag är glad över att vårt arbete för att etablera en gemensam, detaljerad och omfattande bokförsäljningsstatistik nu kommit så här långt. Det här är verkligen något som vi behöver, och sett fram emot att få, för att kunna förstå och analysera vår bransch på bästa möjliga sätt, säger Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen.

 

Underlaget för rapporten har tagits fram genom att mäta försäljningssiffror från återförsäljare av allmänlitteratur. Försäljarna har delats in in fyra olika kategorier: den fysiska bokhandeln, internetbokhandeln, bokklubbar och detaljhandeln. Perioden som mätts är från 1 januari 2012 till 31 augusti 2014, och visar på försäljningstrender som tidigare inte kunnat skönjas.
I dag omfattar dataunderlaget cirka två tredjedelar av den uppskattade försäljningen av allmänlitteratur i Sverige, och det som presenteras i rapporten är överlag minskande försäljningssiffror, närmare bestämt en minskning av total försäljning på 1,1 procent under 2013 jämfört med 2012. Under de åtta månader som mätts under 2014, presenteras en total försäljningsminskning på 5,4 procent i jämförelse med samma period 2013.

 

Trots statistik som visar på försäljningsminskning, finns det dock markanta skillnader mellan de olika kategorier som mätts. Den fysiska bokhandeln har under perioden visat på en försäljningsökning när de andra försäljningskanalerna har minskat sin försäljning, vilket är en överraskande och glädjande nyhet för bokhandlarna.

 

Anders Billing, VD för Ugglan i Sverige AB, kommenterar rapportens siffror;
 – Glädjande är att den fysiska bokhandeln har en bra och varaktig utveckling under 2014. Detta beror säkert på många saker men jag vill ändå lyfta fram det arbete vi gjort gemensamt inom Svenska Bokhandlareföreningen för boken och för ökad läslust.

 

En unik del av undersökningens statistik är även hur man mycket detaljerat har skiljt på såväl olika försäljningskanaler som genrer, format och t.o.m. regioner, för att ge en ännu tydligare bild av dagens situation. Statistiken kan på så vis också göras tillgänglig för fler, och kan bidra till information kring försäljning på nivåer och inom områden som tidigare inte kartlagts.

 

Utöver denna rapport kommer statistiken också ligga till grund för månadsrapporter kring bokförsäljningen, och tidningen Svensk Bokhandel kommer löpande att publicera topplistor för föregående månad. En rapport för helåret 2014 kommer även att presenteras i samband med ett seminarium den 29 januari 2015.

 

Är du intresserad av mer information kring rapporten och dess underlag? Kontakta Erik Wikberg, rapportförfattare, på erik.wikberg@hhs.se

 

Foto: Phil Roeder

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL