Engelska författarförbundet ryter till

Det engelska författarförbundet Society of Authors menar att författarna får allt mindre pengar och tvingas till orimliga villkor av de brittiska förlagen.

– Förlag, återförsäljare och agenter tar alla den större delen av vinsten när en bok säljs samtidigt som författarnas inkomster i genomsnitt sjunker så ökar förlagens intäkter, säger Nicola Solomon, som är chef på The Society of Authors med 9000 medlemmar, i en intervju med The Guardian.

Enligt en undersökning från Authors Licensing & Collecting Society, som frågat 2500 författare, låg medianårsinkomsten för en professionella författare på 11.000 pund (cirka 128.000 kronor) vilket var 29% lägre än 2005. Dessutom var det bara 11,5% av dem som enbart hade inkomster från författarskapet, jämfört med 40% år 2005.

De stora förskotten till författare är snart ett minne blott – bortsett från ett antal kändisförfattare, menar Solomon.

The Society of Authors godtar egenutgivna författare som medlemmar om de har sålt 300 exemplar av en enskild titel i tryckt form eller 500 exemplar som ebok, inom en tolvmånadersperiod.

En anledning till att debatten blossat upp i Storbritannien är att eböckerna nu står för en allt större del av försäljningen. Förbundet anser att förlagen därmed sparar pengar och att eboksavtalen ger författarna en orimligt låg andel av förtjänsten.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL