DN: Läsandet bland pojkar ökar kraftigt

Flickor läser fortfarande mer än pojkar, men enligt siffror från SCB så har läsandet bland pojkar ökat de senaste åren.

När SCB frågar elever i årskurs fyra till sex om de läser böcker minst en gång i veckan svarar 64 procent av pojkarna ja. Det är en klar ökning jämfört med åren 2008 och 2009 då motsvarande siffra var 55 procent. (…) Medan pojkars läsande ökar ligger flickornas stabilt under hela perioden. Drygt 76 procent av flickorna säger att de läser böcker minst en gång i veckan.”, skriver DN.

Efter att forskare i över 20 år påpekat kopplingen mellan läsförståelse och goda resultat i de flesta ämnen i skolan så har allt fler de senaste åren börjat agera. Men ett stort ansvar ligger fortfarande på föräldrarna som förebilder.

– Vi vet inte riktigt varför pojkar läser mindre men jag tror att inställningen hos föräldrarna har stor betydelse. Ser pojken att hans pappa njuter av att läsa så signalerar man att det är något roligt. Annars framstår läsningen bara som ett tvång, säger litteraturpedagogen Susanna Ekström till DN.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL