Scandbook återkallar momskrav på 74,8 miljoner

Pär Nilsson, VD Scandbook

Bråket kring tryckerimomsen har varit infekterat när flera tryckerier började återkräva momspengar från Skatteverket som i sin tur riktade krav mot förlagen. Det har sedan rått skilda meningar om förlagen i nästa steg skulle kunna kräva pengar av tryckerierna.

Nu har äntligen ett stort svenskt tryckeri satt ner foten och ställt sig på sina kunders sida i den här cirkusen. Scandbook meddelade idag att de återkallar sina krav. I ett pressmeddelande skriver de:

ScandBook AB har idag till Kammarrätten i Sundsvall, återkallat kraven på återbetalning av moms för åren 2005, 2006 och 2007.
Bakgrunden är en dom i EU-domstolen (mål C-88/09) från 2010 som slog fast att tryckning av böcker skall belastas med 6 procent moms till skillnad från den tidigare gällande momssatsen om 25 procent. Tryckerierna erhöll således rätt att, retroaktivt, återkräva mellanskillnaden (19 procent) från Skatteverket.
Ett stort antal tryckerier har därefter krävt, och beviljats, återbetalning för de aktuella åren.
Skatteverket har efterhand hävdat att den moms som återbetalas till tryckerierna skall återkrävas från deras kunder genom s.k. följdändring.
En dom i Högsta Förvaltningsdomstolen i Sverige från februari 2014 slog fast att Skatteverkets uppfattning gäller, trots ett stort antal domar från tingsrätter och kammarrätter, som dömt i motsatt riktning.
Mot bakgrund av Högsta Förvaltningsrättens dom samt med omsorg om fortsatt goda kundrelationer, har ScandBooks styrelse idag, till Kammarrätten i Sundsvall, återkallat företagets krav på återbetalning av moms för åren 2005, 2006 och 2007 om sammanlagt 74,8 miljoner kronor.
– Det här beslutet är följden av en sammantagen bedömning efter samtal med kunder, bedömningen av det rådande rättsläget och de administrativa konsekvenserna som eventuella återbetalningar skulle leda till, för både oss och våra kunder, säger Pär Nilsson (bilden), VD Scandbook.

Ett antal förlag kan nu andas ut och slipper miljonkrav från Skatteverket.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL